I spend a lot of time traveling on the train between Stockholm and Gothenburg in Sweden, and this is the time I often spend time testing new stuff in my lab. I connect via VPN using my 3G mobile modem or the WLAN the train company offers… This is a comparison. Since it’s only interesting for Swedes, I’ll continue in Swedish.

Jag spenderar många timmar varje månad på X2000 tåg mellan Stockholm och Göteborg vilket ger mig extra tid för distansarbete. Eftersom Internetkoppling är ett krav för detta så ville jag testa vad som var bäst, SJ:s egna Wireless LAN eller någon av mobiloperatörerna.

En av de viktigaste sakerna för mig är inte bandbredden utan snarare att jag inte tappar kontakter hela tiden och har bra svarstider. Därför satte jag på en PING mot en pålitlig server (ping.sunet.se) 1 gång i sekunden under större delen av resan. Biten mellan Stockholm och Södertälje, ca 20 min, med alla dess tunnlar dödar det mesta i signalväg så det har jag inte räknat med.

Jag har fått tillfälle att testa och jämföra SJ WLAN, Telenor och Tre. Förhoppningsvis får jag tillfälle att testa de övriga operatörerna i framtiden…

Hårdvarumässigt använde jag mig av en laptop med inbyggt 3G modem (HP EliteBook 8440p med HP un2420) för att alla operatörer skulle få en rättvis jämförelse. Personligen tror jag att alla laptops kommer ha inbyggda 3G-modem i framtiden, precis som att alla laptops till slut fick inbyggt WLAN. Sedan får man inte glömma att täckningen kan bero på väder och vind, eventuella störningar mm, så värdena bör ses som riktvärden.

Nedan är jämförelsen på svarstider och % paketförluster totalt under hela resan.

Värde SJ WLAN Telenor Tre
Antal ping 8838 8989 8255
Min svarstid 77 43 36
Max svarstid 9228 9453 9384
Snitt svarstid 379 398 802
Paketförlust 4,9% 7,6% 11,1%

Nu är inte detta hela sanningen. Plottar man ut svarstiderna där det väl fungerar så ser man att SJ WLAN är aningens bättre men generellt lägre svarstider när det väl fungerar. En jämförelse på svarstid över tid.

Som ni ser, inte så stor skillnad. Däremot om man ser på fördelningen på svarstiderna så ser man desto tydligare hur det ligger till. Mobiloperatörerna tappar helt och hållet kontakt oftare än SJ, men däremot är generellt svarstiderna (när det väl fungerar) lägre med mobiloperatörerna.

Min personliga åsikt under de korta tiderna jag jämfört dem är att Telenor duger bra för det jag gör. Tre hade en tendens o koppla ner oftare på de mer avlägsna platserna, men rent generellt tycker jag Tre är betydligt snabbare i storstadsregionerna när jag inte sitter på X2000. Så för VPN, surf, mail och en del Spotify så finns det ingen anledning för mig att köpa Internet från SJ.

Nu skulle det dock vara intressant och se hur Telia skulle stå sig mot dessa med tanke på att de säger sig ha det mest utbyggda nätet…

Förresten, visste du att Bredbandskollen publicerar resultat med kartor hur snabbt olika operatörer kommer upp i när användare testar med Bredbandskollen?